Terkejut dengan SMS daripada MalaysiaKini tentang penangkapan bekas mufti Perlis dan kini Pendakwah Bebas iaitu Dr. Mohd Asri oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di salah sebuah banglo semalam. Penangkapan beliau semalam dipercayai dek kerana tiada tauliah mengajar di negeri Selangor. Tauliah semacam mana, kita pun tak taulah, tidak cukupkah semasa dahulu beliau pernah menjawab jawatan Mufti di negeri Perlis, satu jawatan yang bukan kecil anak tetapi cukup berat amanahnya. Kini, pihak Astro mengambil dakwah dari Dr.Asri untuk berdakwah dalam siaran Oasis.

Isu Wahabi sering dituduhkan kepada Dr. Asri, adakah kenyataan Dr. Asri sepanjang beliau berdakwah yang bertentangan dengan amalan kita selama ini, lantas itu dituduh sebagai wahabi. Berbuih mulut Dr. Asri mengatakan bahawa beliau bukan dari golongan ajaran wahabi. Bak kata Ketua Dewan Pemuda PAS, Ustaz Nasharudin, walaupun bertentangan pendapat agama, tetapi masih lagi tidak lari dari konteks ajaran Islam, bermakna tidak boleh menuduh ajaran Dr. Asri keluar dari ajaran Islam. Sesiapa yang tidak berpuas hati dengan ajaran beliau, boleh berdebat atau berbincang dengan apa yang beliau ajarkan. Kemungkinan nas-nas atau rujukan-rujukan beliau selari dengan ajaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad S.A.W.

Pelikkan, satu Jabatan yang diamanahkan untuk memusnahkan kemungkaran dan mengembalikan apa yang HAK di dalam Islam, cuma halang pendakwah untuk berdakwah. Jikalau katakan ada aduan dari umat Islam yang mengatakan ajaran Dr. Asri mengelirukan, cuba siasat dengan Dr. Asri apa keliru untuk kita rungkaikan.

Sehingga apa yang aku tau, masih tidak ada lagi pendakwaan terhadap Dr. Asri oleh pihak JAIS. Semoga Allah S.W.T melindungi sentiasa para pendakwah yang mahu umat Islam kembali ke jalan Islam yang sebenar.

Jikalau katakan anda ingin menyokong Dr. Asri, silalah klik disini http://sokongan.drmaza.com

0 comments:

Post a Comment

Jurnal mr KA

Yup. Im KA not KJ.

Followers